Zwemmen in toevalligheden en schijnbare weetjes

GRATIS BESCHIKBAAR

Over deze voorstelling

Zeventien is het resultaat van de gelijkwaardige samenwerking tussen Cesar Janssens en Griet Dobbels. Via een onderzoek naar het uitdijende heelal en de oorzaak van de big bang, ontstaat een poëtisch universum dat ons naar de kern van ons menselijk bestaan brengt: een (her)ontdekking van de verwondering, de trilling van de schoonheid en de tegenspraak ervan.

Beeldend kunstenaar Griet Dobbels en creatieve inktvis Cesar Janssens, ontmoeten elkaar par hasard. Vanuit een open blik en een groot verlangen naar experiment, duiken ze samen in het water. Onder de bodem ontdekken ze een bos van toevalligheden en schijnbare weetjes.

Er ontstaat een proces van zoeken en vinden, vallen en opstaan, chaos en controle, ontdekken en creëren. De conversaties zijn als tik – tak, woord en antwoord, spel en bezieling, man en vrouw, zich verzetten en meegaan.

Op zeventien april 2021 barst het podium van het cultuurcentrum De Warande zonder publiek, open. De ruimte is gevuld met een door Griet en Cesar gemaakte installatie van klanksculpturen, tekeningen, video-projecties, woordbeelden, objecten van papier in relatie tot een danseres, taiko speelster, een trompettist, een sopraan, een cameraman en zeven smartphone filmers. Cesar Janssens en Griet Dobbels regisseren het geheel. Iedereen wordt twee uur lang ondergedompeld in een creatieve explosie. De bodem trilt. De echo blijft hangen op de innerlijke klankspiegels.

Met het verzamelde film- en klankmateriaal duiken de kunstenaars samen onder in de montagekamer. Beeld en muziek voegen zich naadloos bijeen tot een nieuw universum in de vorm van een landschap waar je als toeschouwer in kunt verdwijnen. Zeventien is een synesthetische reis van de beste soort: een cyclus van verstilling tot postpunk en weer terug.

(Els Vermeersch, Compagnon d’art)
(De video duurt 17 minuten, voor een optimale kwaliteit best bekijken met hoofdtelefoon op computer scherm aub.)

17
Zeventien is een priemgetal. Het universum is opgebouwd uit zeventien elementaire deeltjes ? De haiku bestaat uit zeventien lettergrepen.  Zeventien april 2021 is een zaterdag. De video Zeventien is een eerste trilling. Er volgen er nog zestien.

16
Synesthesie is een bijzondere vorm van de metafoor. De zintuigen werken op een unieke manier samen. Een waarneming in één zintuig levert meteen ook een andere waarneming op in een ander zintuig.

15
Een klankschilderij is als een idiofoon zonder woorden. De klank verwijst niet alleen naar geluid maar ook naar beweging, smaak, geur, textuur, kleur en lijn.

14
Samenwerking is samen werken.

13
Verwar gelijkwaardigheid niet met gelijkheid.

12
Altijd opnieuw proberen. 

11
In de dans van werkmethodes alle tools samen op tafel leggen en zich verzetten tegen  vastgeroeste codes. Op weg naar nieuwe schoonheid.

10
Het bos van toevalligheden of de serendipiteit is het geluk om door puur toeval heerlijke ontdekkingen te doen.

9
Schijnbare weetjes: het lijkt echt maar het is niet zo.

8
Co – creatie is beïnvloeden. Het eigenaarschap wordt gedeeld.

7
Frictie en connectie staan voor zoeken en ontmoeten.

6
Samen in het zwembad van toevalligheden duiken waar frictie en verbinding ontstaan. Het kantelt op de frictielijn.

5
Heen en weer, tik – tak – tik – tak – tik – tak.

4
Vertrouwen is een veilige ruimte creëren. Die ruimte ontstaat door wederzijdse communicatieve trillingen. Het is de trilling van de dag.

3
Van verstilling tot postpunk, omgekeerd en weer terug. Orde en chaos zijn een verankerde cyclus.

2
Alles is trilling. Trilling is alles. Het is het samenbrengen en (her)ontdekken van toevalligheden die leiden naar de trilling van verwondering en de trilling van schoonheid en de tegenspraak ervan. Het is een onderzoek naar het uitdijende universum, naar de oorzaak van de mega-trilling, de big bang. Om zo naar de kern van ons eigen menselijk universum te gaan, dat danst op fundamentele trillingen.

1
Opnieuw en opnieuw. Er is de tijdelijkheid van het resultaat. Het is het eeuwige proces. Vallen en opstaan. Hoe verloren te lopen in het onverklaarbare, onverwachte…

 • © 2021 Cesar Janssens & Griet Dobbels – Credits video: regie: Griet Dobbels & Cesar Janssens / montage: Tim Visterin – Credits performance : trompet: Carlo Nardozza, sopraan: Jana Pieters, dans: Lisi Asteras, taiko: Tsubasa Hori / architectuur: Cesar Janssens & Griet Dobbels / audio: Florian Neyrinck / Beeld: smartphonefilmers en Tim Visterin / licht: de Warande, Turnhout (Kaena, Jef, Tom, Mark,..) - Met dank aan: sound mirrors Els Vermeersch, Wim Viaene en Gerardo Salinas / Perfomer of dreams: Ralf Nonn - Ondersteund door: KVS (Brussel), de Warande (Turnhout) en Vlaanderen, State of the Arts

  CESAR JANSSENS: Autodidact in alles wat hij doet. Muziek, installaties, schilder/tekenaar, sculpturen, theater. In de spotlight getreden als drummer van “The Kids” Punkband eind 70’ begin jaren 80’ uitgegroeid tot sessie drummer voor Raymond van het Groenewoud, Kommil Foo, Bart Peters om enkele te noemen van een lange lijst. Muzikale producties voor onder andere Raymond VHG, Roland van Campenhout, Bleu Blot, Film van Dominigue Deruddere. Maakt theater samen met Junior Mthombeni en Fikry El Azzouzi : Malcolm X; Drarrie in de Nacht; Dear Winnie; waar hij tevens de muziek componeerde en installaties ontwierp. Componeerde ook muziek voor Hannibal van Michael de Cock; Reizen Jihad, Alicke (Theater FroeFroe).

  GRIET DOBBELS: is a visual artist. She began her professional career in 1996 after graduating from The Royal College of Art in London. Key concepts in her work are: the dialectic between grandeur and insignificance, transience and timelessness, nature and culture, beauty and horror, safety and danger, chaos and control, universality and individuality. Formally, these subjects translate into various media: drawings, video installations, sculptures and happenings. Dobbels explores boundaries, both in terms of content and form, and strives for an objective position. The line is a constant in her work, be it the contour line, the coast line, the front line or a border. This line is exposed, excavated, walked, drawn or cut-and-pasted.

  Gerelateerde
  voorstellingen

  Herbekijk onze streams